keskiviikko 19. elokuuta 2015

Murtuma mieheydessä


                                                            

   http://espn.go.com/nhl/player/_/id/3041971/jonathan-drouin
                                                   


Oli kaunis kesäkuinen päivä, ja juuri kevarikortin saanut 17-vuotias poika Rasmus ajeli pitkin Nurmijärven katuja ystäviensä kanssa, kunnes hän menetti hallinnan ja suistui tieltä ja törmäsi parkisssa olevaan autoon. Rasmus ei muista tämän jälkeisistä tapahtumista mitään, mutta sen hän tietää, että tämä päivä vaikutti hänen elemäänsä enemmän, kuin hän olisi voinut koskaan arvata.




                          xr.jpg
                                                           http://www.motot.net/galleria/kuva49316/
                                                                                             



Rasmus herää seuraavana aamuna jostain tuntemattomasta paikasta ja mietittyään hetken hän tajuaa olevansa sairaalassa. Hän ei tunne jalkojaan ja menee paniikkiin. Hän painaa hälytysnappia ja hoitaja tulee kiireesti paikalle. Rasmus kysyy, että mitä on tapahtunut. Hoitaja hakee lääkärin paikalle ja lääkäri alkaa kertomaan eilispäivän tapahtumista ja siitä, että Rasmus sai selkäydinvamman törmäyksen seurauksena.

Rasmus on hämillään eikä oikein tiedä mitä se sellainen selkäydinvamma tarkoittaa. Hoitaja selventää, että koska rinta- ja lanneranka ovat vaurioiruneet pahasti niin se tarkoittaa alaraajojen eli jalkojen halvaantumista.

Rasmuksen perheeseen kuuluu äiti, isä ja 5-vuotiaat pikkuveljet Robert ja Ruben. Rasmuksen vanhemmat olivat Espanjassa lomamatkalla, mutta kun he kuulivat tapahtuneesta, he ottivat ensimmäisen lennon kotiin ja olivat nyt saapuneet sairaalaan poikansa luo mukanaan Rasmuksen tyttöystävä Amanda.





                           Getty Images/Jason LaVeris 
                               http://www.ryanseacrest.com/2013/10/24/kendall-jenner-gets-new-puppy-for-18th-birthday-pho





      
http://twbphotography.com/family/the-goodsons-boulder-family-photography/



Perhe sekä Amanda istuvat ympäri huonetta ja kaikilla pyörii mielessä monenlaista. Amandan poskelle vierähtää kyynel ja kun Rasmus huomaa tämän, hän pyytää perhettään poistumaan huoneesta.

He jäivät kaksin ja huoneen täyttää syvä hiljaisuus. Amanda ottaa Rasmusta kädestä kiinni ja kysyy hiljaa "mitä nyt oikein tapahtuu?" Rasmus vastaa ettei tiedä. Hän selittää Amandalle tilansa vakavuuden ja sen, että on todennäköistä ettei hän koskaan pysty kävelemään. Amandan ilme muuttuu ja hän haluaa kuulla lisää. Rasmus turhautuu, kun ei itsekään tiedä vammastaan paljoa. Hän tuohtuu ja sanoo "mulla oli vaa nii paska tuuri et jouduin siihen tapaturmaan, kun en osannu ajaa sitä vitun paskaa mopoo!" Amanda alkaa itkeä vuolaammin ja sanoo ettei tiedä pystyykö tähän enää. Rasmus jää tuijottamaan Amandaa, joka kerää tavaroitaan lähteäkseen. Hän katsoo vielä kerran Rasmusta ja sanoo hiljaa "anteeksi.." Rasmus jää yksin miettimään mitä juuri oli tapahtunut. Hän ajattelee "mielummin olisin kuollut, kun eläisin oman kehoni vankina."




Kuvahaun tulos haulle girl sadness
                                            http://weheartit.com/entry/group/1805525
                                                     


"Tänään on Rasmus se päivä, kun sinun sairaalahoitosi päättyy" sairaanhoitaja tulee huoneeseen avaamaan verhoja tuoden Rasmukselle viimeistä kertaa kauheaa aamupalaa. "Mä en jaksa sun ylipirteyttä, onneks pääsen täältä 'helvetistä' pois" Rasmus ärähtää hoitajalle. Oikeasti hän on aivan rikki sisältä. Häntä pelottaa palata arkeen, joka tulee olemaan jotain aivan muuta kuin ennen. "fysiatria, eri terapeutit, kuntoutusohjaaja, sosiaalityöntekijän palvelut, apuvälinepalvelut.. voi herranjumala! Miten nää kaikki voi kuulua mun jatkokuntoutuksee?" Rasmus ihmettelee toistaessaan hoitajan luettelemaa listaa.

Hoitaja tsemppaa Rasmusta ja toivottaa vielä kaikkea hyvää pojan elämään. Rasmuksen perhe tulee huoneeseen tuoden mukanaan pyörätuolin, jonka he olivat yhdessä lääkärien ja hoitajien kanssa valinneet parhaimmaksi juuri Rasmukselle. Äitsi katsoo surun murtamana rakasta poikaansa, jota isä ja hoitaja auttavat pyörätuoliin. "On kamalaa katsoa, kuinka ennen niin urheilullinen ja reipas poika ei enää pääse ilman apua edes ylös sängystään, saati sitten pystyisi ottamaan edes pieniä askeleita itse. Ei, Rasmuksen on nyt kuljettava pyörätuolilla ja siihen kaikkien oli nyt totuttava.." Äiti ajattelee. Perhe lähtee sairaalan henkilökunnan saattelemana kohti uutta kotia, jossa Rasmukselle on mahdollista liikkua pyörätuolilla esteettömästi ja uusia haasteita.



                          Kuvahaun tulos haulle mies pyörätuolissa 
                                               https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9Gc
                                           RiS6cdfP4BrDu4KmwEOa_rLwicrQg8e62P-%20jOI_LNEm5513vjy



On jo kulunut muutamia päiviä siitä, kun Rasmus on palannut takaisin kotiin. Rasmus nauttii kotona olemisesta mutta mielessä pyörii asioita tulevasta kuntoutusprosessista. Rasmuksen paras ystävä Niilo tulee käymään ja kysyy lähtisikö Rasmus tämän kanssa huomenna luokkakaverin synttäribileisiin. Rasmus vastaa "juominen kyllä kiinnostais, mutta juhliminen ei. Ei kukaan mimmi vois ees kattoo mua ku oon nykyään tällänen 'vitun' rampa." Niilo jäätyy ja sanoo hieman haikeasti "äläs nyt, ei se mitään haittaa sama jätkä sä oot vieläkin, cool ja nasta tyyppi." "Hyvä sun on sanoo kun jalat toimii, etkä joudu elään tälläsen pyörätuolin kaa, joka kuuluis olla vaan vanhuksilla" Rasmus ärähtää.

Rasmus on menettänyt kyvyn kävellä ja hänellä on aivan uusi elämäntilanne. Hän tarvitsee apua jokapäiväisissä asioissa ja tilanteissa, hän ei selviä yksin. Tämän takia Rasmukselle on tehty kuntoutussuunitelma. Tavoitteena on, että hän pystyisi mahdollisimman hyvin toimimaan itsenäisesti ja pystyisi elämään tasapainoista elämää uudenlaisessa tilanteessa. Huomenna Rasmuksella alkaa ensimmäinen päivä kuntoutuksen parissa. Rasmusta jännittää, mutta samalla hän on positiivisella mielellä ryhtymässä kuntoutusprosessiin ja innostusta lisäsi, kun hän kuuli, että nuori lähihoitajaopiskelija osallistuu hänen kuntouttamiseen.





                                     http://media.giphy.com/media/5YdIAOhQYtLfa/giphy.gif





Rasmus saapuu paikalle, jossa lääkäri, fysioterapeutti ja lähihoitaja ja opiskelija ovat häntä vastassa. Kaikki esittäytyvät hänelle kohteliaasti, mutta erityisesti katse kohtaa nuoren lähihoitajaopiskelija Jasminin kanssa. Rasmuksen yleiskunto on palannut siihen pisteeseen, että hän on valmis aloittamaan liikuntaharjoittelun. Kävelyharjoittelun Rasmus aloittaa altaassa valjaiden avulla. 

Rasmukselle on kehittynyt myönteinen vuorovaikutus kuntouttajiensa kanssa ja hän yrittää täysillä tehdä kaiken sen mitä häneltä pyydetään. Kuntoutus on lähtenyt käyntiin hyvin ja erään kerran, kun Rasmuksen vanhemmat tulevat hakemaan hänet lähihoitaja kertoo sosiaalisen kuntoutuksen mahdollisuudesta. Hän kertoo, että koko perheen on mahdollista mennä esimerkiksi sopeutumisvalmennukseen, jossa tuetaan koko perhettä tälläisessä elämäntilanteessa ja pyritään kertomaan arkea helpottavia vinkkejä sekä keskustellaan perheiden kanssa keillä on samanlainen elämäntilanne. Siellä Rasmuskin pääsisi tutustumaan samanikäisiin nuoriin, jotka elävät samanlaisessa tilanteessa kun hän. Lähihoitaja muistuttaa myös erilaisista Kelan tuista, joita perhe voi saada. Rasmusta mietityttää asia koskien seksuaalisia oikeuksiaan. Hän uskaltautuu kysymään asiasta lähihoitajalta, vaikka hieman onkin arka puheenaihe. Lähihoitaja kertoo, että vammasta huolimatta Rasmuksella on samat seksuaaliset oikeudet kuin kellä tahansa muulla. Kuitenkin lähihoitaja muistuttaa, että koska selkäydin on vammautunut, niin se saattaa vaikeuttaa seksielämää ja lapsen saantia. "Erektio eli siittimen jäykistyminen voi olla vammautumisen jälkeenkin hyvä ja riittävä yhdyntään. Jos erektio ei ole riittävä tai sitä ei tule lainkaan , voidaan nykyisillä hoidoilla tilanne lähes aina saada tyydyttäväksi. Siemensyöksy on hermoston säätelemä toiminta, joka usein häiriintyy selkäytimessä olevan vaurion vuoksi.Vaikka siemensyöksy tulisikin, ongelmana voi kuitenkin olla siemennesteen heikentynyt laatu. Todennäköisesti se tapahtuu jo ensi kuukausina vammautumisen jälkeen, eikä enää pahene vuosien saatossa. Jos haluaa tehdä lapsia, täytyisi ensin siis saada siemensyöksy. Jos kotikonstit eivät onnistu, voi kääntyä jonkin lapsettomuuden hoidon yksikön puoleen. "  (lähde



           
                                                             http://www.kuntoutuskopla.fi/



Rasmus on päässyt tutustumaan Jasminiin hyvin kuntoutuksen aikana ja hän saattaa olla vähän kiinnostunut. He käyvät usein yhdessä syömässä, sillä he nauttivat toistensa seurasta ja tulevat hyvin juttuun myös muuten, kuin kuntoutukseen liittyen. Kerran heille tulee puheeksi Rasmuksen ja Amandan ero. Rasmuksella ei ole aiemmin ollut tilaisuutta purkaa mieltä painavia asioita Amandaan liittyen, mutta muistaa kuinka Jasmin ja muut kuntouttajat ovat toistaneet puhumisen merkityksestä. Hän kokee nyt, että haluaa avautua asiasta Jasminille. Rasmus kertoo ja hän yrittää pidätellä itkua, mutta Jasmin sanoo, että tunteet on hyvä näyttää. Käy ilmi, että Rasmus otti eron melko raskaasti, mutta nyt hän on jo tottunut ajatukseen siitä ettei Amanda enää ole hänen elämässään. Jasmin osaa sanoa juuri ne sanat, jotka Rasmus halusi kuulla. He juttelevat pitkän tovin ja lopuksi halaavat.                                                        



                        Gossip Girl Season 6 Spoilers: Are Blair and Dan Over for Good?
                      http://www.wetpaint.com/gossip-girl-season-6-spoilers-are-blair-and-dan-over-for-good-704186/




Kuntoutus on kestänyt nyt vuoden ja loppu häämöttää. Rasmus oli aiemmin ammattikoulussa opiskelemassa koneistajaksi ja hän tiedostaa, että sitä työtä hän ei voi tulevaisuudessa tehdä. Hänelle kerrotaan, että todella hyvä vaihtoehto hänelle voisi olla koulutuskokeilu, jossa hän pääsisi tutustumaan eri vaihtoehtoihin mihin voisi lähteä opiskelemaan. Rasmusta kiinnosti jo 9. luokalla koneistajan ammatin lisäksi datanomin koulutus. Kun hän kuulee tästä mahdollisuudesta, että voisi alkaa opiskella datanomiksi alaraajahalvauksesta huolimatta, hän innostuu. Koulutuskokeilu saadaan jo seuraavalle viikolle.




Kuvahaun tulos haulle datanomi
                                          http://www.poke.fi/datanomiksi_verkossa



Koulutuskokeilu kesti Rasmuksella 4 päivää, sillä hän oli hyvin määrätietoinen siitä, että haluaa juuri datanomiksi. Hän lähetti hakemuksen yhteishaussa ja pääsi sisään Keskuspuiston ammattiopistoon. Liikuntarajoitteisuuden takia Rasmukselle myönnetään kuljetuspalvelun kautta taksikyydit.



                                      http://www.jobsmdvi.org/p_keskuspuisto.html




Kun kuan kestänyt yhtäjaksoinen kuntoutus on vaihdettu kuntoutuskäynteihin, joita on 2-3 kertaa viikossa, Rasmuksen olo tuntuu tyhjältä. Hän oikeastaan vasta nyt alkaa tajuamaan sen mitä kaikkea on tapahtunut vuoden aikana ja kuinka se vaikuttaa hänen tulevaisuuteensa. Hänen mielessään pyörii lääkärin sanat "Rasmus, minun on vaikea sanoa tätä nuorelle urheilulliselle miehenalulle, mutta sinä et valitettavasti tule kävelemään enää ikinä." Hänen päähänsä tulee muistot siitä kuinka ihanaa oli rauhassa pelata golfia ystävien tai perheen kanssa - Rasmus oli siinä jopa aika hyvä. Tai kuinka hyvä fiilis oli, kun teki jääkiekkopelissä ratkaisevan maalin ja kuinka yhdessä joukkueena lähdettiin juhlimaan voittoa. Nämä kaikki ovat nyt mennyttä elämää ja niitä hetkiä Rasmus ei voi enää koskaan kokea. Viikkoja kuluu ja hän huomaa, että mikään ei oikein enää kiinnosta ja mikään ei enää oikein tunnu miltään. Rasmuksen äiti on huolissaan pojastaan ja lähettää hänet lääkärin puheille, sillä hän epäilee, että Rasmuksella on masennus. 




                 https://24.media.tumblr.com/20d898660488a5f0d7088dd6c4c52be3/tumblr_n1a4emaoEf1s9w24zo1_500.gif




Rasmuksen äiti oli oikeassa, pojalle diagnosoidaan lievä masennus. Se on erittäin tyypillistä kovia kokeneelle nuorelle. Lääkäri toisti puheen merkityksestä ja siitä, että hänen tulee jakaa ajatuksiaan toisten kanssa, sekä yrittää löytää jotain mielekästä vapaa-ajan tekemistä. Kun Rasmus on monta päivää miettinyt lääkärin sanoja, hänelle tulee pakottava tarve soittaa Jasminille. Rasmus pyytää, että jos he voisivat nähdä esimerkiksi kahvilassa. Rasmukselle tekee hyvää mennä ihmisten ilmoille, eikä vain jäädä kotiin. Jasmin suostuu iloiten ehdotukseen ja he sopivat, että näkevät seuraavana päivänä. Rasmus ja Jasmin istuvat pitkän aikaa kahvilassa ja Rasmukselle tulee juuri se sama tunne, kuin aikaisemmin kuntoutuksessa; Jasmin osasi kysyä ja sanoa juuri oikeat asiat. Rasmus lopulta rohkaisee mielensä ja tarttuu Jasminia kädestä. He ovat hetken aivan hiljaa. Kunnes Rasmus sanoo "mä luulen, että sä olet juuri se mitä mä nyt elämääni tarvitsen." Jasmin vastaa, että hän on miettinyt samoin. Kun he lähtevät pois kahvilasta, kummallakin heistä on iloinen ja jännittynyt mieli.




 
                                        http://easyholidaytreats.com/recipes/spicy-mexican-hot-chocolate.html




 Nyt puolitoista vuotta onnettomuuden jälkeen Rasmuksella alkaa viimein olla taas asiat omasta mielestäänkin hyvin. Koulutuskokeilu meni hyvin ja hän on juuri aloittanut datanomin opinnot, hän on selviytynyt masennuksestaan perheensä, psykologinsa ja uuden tyttöystävänsä Jasminin avulla ja muutenkin kaikki on todella hyvin. Hän on opinut elämään uudenlaista elämää. Silti kuntoutus mm. fysioterapia jatkuu edelleen. Harrastustoimintaa Rasmus ei ole vielä ehtinyt miettiä. Hänellä on niin paljon muutenkin uutta elämässään, että se ei juuri nyt tunnu ajankohtaiselta. Mutta hän on miettinyt, että kun oppii hyvin elämään ja kulkemaan pyörätuolin kanssa, tietää omat fyysiset ja psyykkiset voimansa niin voisi aloittaa esimerkiksi jonkun liikuntaharrastuksen. Tällä hetkellä koulun ja tyttöystävän lisäksi arkeen iloa tuo vapaaehtoinen nuori mies, joka käy Rasmuksen kanssa kerran viikossa ulkoilemassa ja tekemässä muuta mukavaa. He käyvät usein kahvilla ja elokuvissa.

Kaiken tämän jälkeen hän osaa arvostaa pieniäkin arkisia asioita, eikä pidä mitään itsestäänselvyytenä. Rasmuksen asenteesta meistä jokaisen tulisi ottaa mallia!






                                     Juuli Kuittinen ja Tiia Lauronen 14STLH05EA










Virikkeellisyystoiminnan suunnittelu:
-Virikkeeellisyyshetkemme on tarkoitettu nuorille alaraajahalvaantuneille. Toiminnassa on otettu huomioon se, että he istuvat pyörätuoleissa, jalat eivät toimi normaalisti, mutta kädet ja mieli toimii.
-Ideana olisi näin joulun alla, maalata saviruukku ja koristella se mieleiseksi. Sen voi tehdä joko itselle tai antaa jollekin tärkeälle henkilölle lahjaksi. Työskentelyn ohessa, voi jutella erilaisista asioista tarvittaessa lähihoitajan ohjaamana tai jos nuoret lähtevät itse puhumaan keskenään, ei ohjausta tarvita. Mahdollista on myös jutella lähihoitajan kanssa kahden kesken esimerkiksi mieltä painavista asioista. Hetken kestoksi ajattelimme 1-1,5 tuntia.
-Hetkeen tarvitsemme saviruukkuja, servettejä, sanomalehtiä ruukkujen alle, pensseleitä ja maaleja.


Tietoa selkäydinvammasta:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00028
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00028
http://www.selkaydinvamma.fi/


Selkokieli harjoitus:

Linkki alkuperäiseen uutiseen: http://www.iltalehti.fi/terveys/201506040133154_tr.shtml

Tässä alkuperäinen teksti:
"Perhe ja läheiset ottivat Annin halvaantumisen raskaammin, mutta Anni itse näki uuden tilanteen mahdollisuutena. Hän opetteli katsomaan elämää tuoreesta näkökulmasta ja ymmärtämään erilaisuutta. Lannistuminen ei ollut vaihtoehto.
- Ensimmäiset vuodet olivat haastavimpia, kun opettelin elämään vamman kanssa. Nykyään elämä on normaalia, eikä vamma ole enää elämäni pääasia."
Tässä sama selkokielellä:
Annin läheiset ottivat halvaantumisen raskaammin. Anni kuitenkin näki asian positiivisuuden. Hän oppi ymmärtämään erilaisuutta. Alusta asti hän tiesi, että lannistua ei saa!
Alku oli haastavinta. Hän joutui opettelemaan kaiken alusta. Nykyään elämä on normaalia. Vamma ei ole elämän pääasia.

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen case. Selkokielen tekstiä voisi vielä yksinkertaistaa: tavoitteena on yksi keskeinen asia/ lause.

    VastaaPoista
  2. Selkouutinen edennyt. 26.8 ohjeen mukainen vuorovaikutuksen tukeminen? Pohtikaa asiaa uuden elämäntilanteen kautta...

    VastaaPoista
  3. Hyvä perusta.. Mielenterveyden näkökulma? Ammatillinen kuntoutus? Seksuaalioikeudet?

    VastaaPoista
  4. Hyviä linkkejä, hyvin mielenkiintoinen ja on hyvin etenevä tarina. Kivoja kuvia ja hyvin selitetty hoitoprosessi.Reetta, Kristina ja Tiia

    VastaaPoista
  5. Hyviä linkkejä, hyvin mielenkiintoinen ja on hyvin etenevä tarina. Kivoja kuvia ja hyvin selitetty hoitoprosessi.Reetta, Kristina ja Tiia

    VastaaPoista
  6. Hyvä ja realistinen teksti. Kuntoutuksesta kerrottu ihan hyvin. - Neea, Sini ja Anni

    VastaaPoista
  7. Oikein mielenkiintoinen ja aidon mukainen tarina. Kuntoutuksesta kerrottu hyvin ja monipuolisesti.
    Weeti,Sonja,Roosa

    VastaaPoista
  8. Inga: Hyvä tarina, perus- ja pääperiaatteet löytyvät mukavsti.

    VastaaPoista